To main content

Dronning Sonja KunstStall

Dronning Sonja KunstStall ligger i Slottets gamle stallbygninger. Her vises ulike utstillinger av kunst og gjenstander fra De kongelige samlinger.

Det settes skiftende utstillinger i KunstStallen, og arrangeres tidvis spesielle eventer som foredrag, konserter og liknende. Arrangementer annonseres på Facebook. 

Praktisk informasjon for besøk til KunstStallen

Arrangementer

Utstilling: Åpne dører

Fram til 13. november 2022 kan publikum oppleve utstillingen "Åpne dører" i Dronning Sonja KunstStall. Den viser mer enn 100 verk av 50 kunstnere fra Hennes Majestet Dronningens egen kunstsamling. Utstillingen er kuratert av Sune Nordgren.

Hedevig Ankers bildeserie fra Bygdøy kongsgård har inspirert utstillingens navn og vises for første gang. Foto: De kongelige samlinger

Dronning Sonja har samlet på kunst og kunsthåndverk siden tenårene, noe hun beskriver som en vesentlig og uunnværlig del av tilværelsen. Å samle på samtidskunst betyr en aktiv støtte og kontakt med kunstnerne. Til daglig er mange av verkene en viktig del av interiørene på de kongelige eiendommene. Nå flyttes et stort utvalg verk fra sine opprinnelige plasseringer for å bli presentert i utstillingen.

I dag utgjør Dronningens samling om lag 1 600 verk. Den er samlet over en periode på mer enn 65 år og inneholder i hovedsak samtidskunst. Verk av kvinnelige kunstnere utgjør om lag halvparten av samlingen. De fleste av kunstnerne er nordiske, selv om det også er med noen internasjonale innslag.

Andy Warhol portretterte den daværende Kronprinsesse Sonja i sin bildeserie "Celebrities" i 1982. Foto: De kongelige samlinger

Utstillingen hadde sin offisielle åpning 22. juni, der både Dronning Sonja og Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen var til stede. Den vil være åpen gjennom sommeren og høsten, fram til 13. november 2022.

Tidligere utstillinger

Fram til og med søndag 15. mai 2022 var "Kongens biler. Kjøretøy gjennom fire generasjoner" på utstilling i KunstStallen. Den populære utstillingen viste høydepunkt fra Kongehusets bilpark fra 1913 til i dag. Den første utstillingen i Dronning Sonja KunstStall åpnet 4. juli 2017. Her er utstillingene så langt:

Den kongelige stall

Den gamle stallbygningen er i seg selv verdt et besøk. Da KunstStallen skulle etableres, ble den store salen der hestene sto restaurert og pusset opp, og framstår i dag slik den gjorde i sine glansdager, da Kong Haakon og Dronning Maud hadde sine hester her.

Stallbygningen ble oppført mellom 1845 og 1848 etter tegninger av slottsarkitekt H.D.F. Linstow, og utvidet av Kong Haakon og Dronning Maud i 1911. Tradisjonen med kongelig hestehold hadde Dronning Maud med seg fra England, og stallen ble ombygget etter forbildet The Royal Mews, det kongelige stallanlegget tilknyttet Buckingham Palace. Det utvidede stallanlegget rommet en rekke nye funksjoner som ridehus med eget tilskuergalleri og musikktribune, smie og sykestall. 

Kroningsvognen på vei tilbake til Slottet etter den høytidelige åpningen av Stortinget i 1932. Slottets staller hadde rom for 38 hester på det meste. Fotograf: Carsten Sætren, De kongelige samlinger.  

På Dronning Mauds initiativ ble det ansatt en britisk stallmester og etter hvert en stallbetjening på 13 personer som var bosatt i midtstallens 2. etasje. Midtstallen kunne romme 38 hester, i tillegg til vogner, seletøy og saler. 

Etter Dronning Mauds død i 1938 avtok hesteholdet, og de siste hestene forsvant fra De kongelige staller kort tid etter krigsutbruddet i 1940. Da Kongefamilien vendte tilbake til Slottet i 1945, var det i bil. Hestenes tid var over.

Det kongelige selekammer

Da hestene forlot stallen for siste gang ble lokalet brukt som lager og garasje i 75 år. Men ett rom ble stående urørt. Døren ble låst og rommet «glemt». Det var Det kongelige selekammer, rommet der alt av seletøy, sadler og tilbehør til hest og vogn ble oppbevart.  

I dette rommet har tiden stått stille. Alt står som det gjorde da seletøyet ble hengt på plass for siste gang. Bak tykt glass, i vitrineskapskap fra gulv til tak henger utstyret sirlig sortert. Her finnes utstyr for paradevogner med rosetter, kroner og riksvåpen - og for private kjøretøy. Alt spesielt tilpasset den enkelte vogn og den enkelte hests størrelse og egenskaper, for utstyret måtte sitte ordentlig. Slik ble sikkerheten ivaretatt for både for konge, kusk og hest.

Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff

Det ble ikke gjort endringer i dette rommet da stallen ble rehabilitert. Det står der intakt, slik det var da døren ble lukket.

Selekammeret ble åpnet for publikum i anledning KunstStallens andre utstilling: «Den kongelige stall. Hestehold og ekvipasjer 1905-1940». Et lydspor forteller besøkende om det unike værelset. Stemmen tilhører Prinsesse Märtha Louise – hun som mer enn noen annen i Kongefamilien har videreført ryttertradisjonen etter Dronning Maud.

Hestenes gamle spiltau er fortsatt en del av interiøret, også etter omdannelsen til KunstStall. Foto: Jan Haug, Det kongelige hoff

Ny blomstringstid

Bruken av dette lokalet var en gave til Hennes Majestet fra Hans Majestet Kongen. Den gamle stallen hadde fungert som lager siden 2. verdenskrig. Nå skulle den omdannes til en arena for kunst og kultur. 

KunstStallen hadde offisiell åpning på Dronningens 80-årsdag, 4. juli 2017, og tok i mot sine første besøkende dagen etter. Denne delen av Slottet hadde ikke vært åpen for publikum tidligere. 

Med åpningen av Dronning Sonja KunstStall startet en ny blomstringstid for den gamle stallen. Der hestene en gang sto i sine spiltau, kan publikum nå glede seg over kunst, håndverk og historie.

 

18.08.2022

To share this on Twitter or Facebook:

Share on Twitter Share on Facebook
Facts

Opening hours 2022

The exhibition Open Doors" is open Thursday - Sunday from 11:00 to 17:00 until 13 November.

Please note

The Queen Sonja Art Stable is a small venue and can not keep open when mounting new exhibitions. Changes in opening hours are announced on Facebook and here on Royalcourt.no.

Dronningen i Dronning Sonja KunstStall under monteringen av første utstilling. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff.
Facts

Tickets to the Art Stable

Tickets are available through Ticketmaster and at the door. 

  • Adults: NOK 125,-
  • Seniors/students: NOK 100,-
  • Children (6-17): NOK 60,-

  • Children under the age of 6 are admitted free of charge
  • Escorts of persons with disabilities are admitted free of charge

  • Groups up to 30 persons: 3 000
    For group tickets, please contact us at [email protected] or use the form (in Norwegian)
Queen Sonja Art Stable: Entrance from Parkveien. Photo: Nina Ilefeldt, The Royal Court
Facts

Artist represented in "Open Doors"


Anker, Hedevig

Barclay, Per

Bergman, Anna Eva

Borchgevink, Hanne

Brantenberg, Ulla-Mari

Breivik, Bård

Brunner, Frank

Brørby, Severin

Carlsen, Bjørn

Chihuly, Dale

Cronqvist, Lena

Debré, Olivier

Dolven, Anne Katrine

Ertsland, Alf

Gundersen, Anne

Hansen, Tore

Heske, Marianne

H.M. Dronning Margrethe

Homstvedt, Håvard

Johannessen, Jens

Johannessen, J. Vincent (??)

Johns, Jasper

Kivinen, Tiina

Kleiva, Per

Klim, Karen

Kristensen, Steinar Haga

Kyllingstad, Roald

Leversby, Dag Erik

Motzfeldt, Benny

Nupen, Kjell

Opdahl, Ørnulf

Pajak, A

Pihl, Thomas

Rickhard, Leonard

Roalkvam, Terje

Rosenquist, James Albert

Rumohr, Knut

Rusova, Zdenka 

Sitter, Inger

Slaattelid, Mari

Sobieraj, Edyta

Tingleff, Marit

Tordhol, R

Torvund, Gunnar

Tufta, Bjørn-Sigurd

Tveter, Kåre

Vigeland, Pål

Værslev, Fredrik

Warhol, Andy

Wyller, Sverre

Ørnvall, Liv

Lena Cronqvist: Lille Leda, 1994. Olje på lerret. Foto: De kongelige samlinger