To main content

Barents Spektakel: Åpningstale

H.K.H. Kronprinsens tale ved åpningen av Barents Spektakel, Kirkenes 5. februar 2013.

Ministre
Sametingspresident
Fylkesmann
Ordfører
Kjære vertskap
Kjære alle sammen!

Jeg har gledet meg til å komme hit til Kirkenes for å være med på Barents Spektakel! Moren min var her for et par år siden og hun sa dette må du få med deg -hun var veldig fornøyd og imponert.

Det er stor bredde i hva som foregår her i Finnmark og i Kirkenes. Jeg har vært med og sett glimt av dette i dag på Kirkeneskonferansen hvor næringslivet kommer sammen og ser på hva som er mulighetene, hva som er nåsituasjonen og hva som kan være framtiden. Og så har jeg hatt muligheten til å få en brief hos Barents-sekretariatet- det var veldig spennende å se hva de jobber med på mange forskjellige felt. Men nå altså; Barents Spektakel.

Festivalen har et navn som beskriver dette viktige prosjektet med tre ord: For Spektakel er både spetakkel, det er spektakulært, og så er det kanskje det at vi kan se verden med litt nye briller - spectacles. Dette er i hvert fall noe av det Barents Spektakel kan hjelpe oss med:

Å røske oss ut av vårt vante og vedtatte, få oss til å se ting fra andre vinkler – gjerne med overraskende virkemidler. Festivalen stiller spørsmål, utfordrer og oppfordrer oss til å tenke en ekstra tanke.

Dere som bor her i Kirkenes og Barents-regionen lever i en spennende del av Norge. Interessen for nordområdene har aldri vært større. Og det ligger enorme muligheter og samtidig utfordringer – både i utnyttelsen av naturressursene og i samarbeidet på tvers av landegrenser – innenfor kultur, næringsliv og utvikling. Barents Spektakel legger vekt på mulighetene - gjennom å skape kulturelle møtepunkter.

For dette er et veldig multikulturelt sted. Her kommer mange nasjonaliteter sammen, her kommer representanter fra flere land sammen, og her er det mange kulturer som samles. Og da trengs initiativ som Barents Spektakel. For kultur er samtale. Og samtale bygger fred og stabilitet, og stabilitet danner grunnlaget for utvikling. Jeg har stor tro på kulturens skapende kraft, og dens evne til å samle oss, til å få oss til å samarbeide, og til å bygge noe nytt.

Sånn sett så er årets festivalslogan treffende: TICKING BARENTS! For her tikker, og bobler og vokser det – helt i tråd med intensjonene i Barents-samarbeidet, som feirer sitt 20-års jubileum i år.

Jeg synes vi skal ta en applaus for det!

Festivalen har stor betydning for hele landsdelen, og for det viktige kultursamarbeidet over grensene. Og jeg er veldig glad i festivaler, og jeg tror nok at denne er en av de kulere vi har. Den kombinerer det viktigste og det morsomste på en smart måte.

Dere har et bredt og spennende program, og jeg er sikker på at dette blir veldig gøy og sikkert også utfordrende i noen sammenhenger. Jeg er imponert over hva dere har fått til her og gleder meg til å oppleve noen av de kunst- og kulturprosjektene som festivalen har å by på! Og med dette erklærer jeg Barents Spektakel og Barentsdagene 2013 for åpnet!

 

05.02.2013

To share this on Twitter or Facebook:

Share on Twitter Share on Facebook
Crown Prince Haakon opens Barents Spektakel 2013 (In Norwegian) (Photo: The Royal Court)