To main content

Åpning av Nutida nordisk grafik

H.M. Dronningens tale ved åpningen av utstillingen «Nutida nordisk grafik» Waldemarsudde 25. september 2014.

Prinsesse Christina, fru Magnusson,

Kjære
kunstvenner,
Det er en stor glede å se Det norske stortings kulturkomité her i dag.

Prisen som bærer mitt navn har allerede fått stor oppmerksomhet. Dette er mest takket være de dyktige kunstnerne som ble nominert til prisen i 2014.

Derfor er det en sann glede å kunne vise frem arbeider av dem alle – her i disse generøse lokalene.

En varm takk til Karin Sidén som inviterte oss hit til kunstneren Prins Eugéns vakre atelier på Waldemarsudde. Jeg vil også rette en stor takk til den norske ambassaden for all velvillighet og hjelpsomhet i forbindelse med denne utstillingen.

Det var en drøm som gikk i oppfyllelse da jeg for noen år siden fikk begynne å arbeide sammen med kunstnerne Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl – og mestertrykker Ole Larsen. Resultatet av våre første anstrengelser kan dere se i rommet her ved siden av.

Salget av kunstmappen «Tre Reiser, tre landskap» la det økonomiske grunnlaget, og ga således startskuddet, til etableringen av stiftelsen og prisen.

Det er en spesiell glede at de to første prisvinnerne, Tiina Kivinen fra Finland og Svend-Allan Sørensen fra Danmark begge kunne være sammen med oss her i dag!

Stiftelsen har nå besluttet å øke sin ambisjon for prisen: Den blir nå internasjonal, med navnet The Queen Sonja Print Award.

Ønsket er å stimulere den grafiske kunsten og løfte den opp til det nivået den fortjener blant kunstneriske uttrykk. Prisen vil utvide sitt nedslagsfelt ved å søke kandidater over hele verden. Dette blir dermed den største prisen innen grafisk kunst vi kjenner til i verden i dag! Kanskje vi kan tillate oss å kalle den Grafikkens Nobelpris?

Det er mitt sterke ønske og håp at The Queen Sonja Print Award vil fortsette å inspirere unge kunstnere til å begi seg ut på den internasjonale arena. Neste gang vi presenterer en prisvinner, våren 2016, kan det altså være en kunstner fra hvor som helst i verden. Da håper jeg vi sees igjen!

Men her og nå er det er stor glede for meg å erklære utstillingen «Nutida nordisk grafik» for åpnet! Med dette gir jeg ordet videre til vår prosjektleder, Sune Nordgren.

 

25.09.2014

To share this on Twitter or Facebook:

Share on Twitter Share on Facebook