To main content

Killi-Olsen: skulpturer - åpning

H.M. Dronningens tale ved åpning av utstillingen "Killi-Olsen: skulpturer" i Dronning Sonja KunstStall. 13. mars 2018.

Kjære alle sammen,

Først en varm takk til GURLS – som virkelig satte oss i stemning! Hjertelig takk Hanna Paulsberg, Ellen Andrea Wang og Rohey Taalah.

Og så til dere alle: Hjertelig velkommen til Dronning Sonja KunstStall!

Da KunstStallen – som var en gave fra min mann – ble åpnet på min fødselsdag i fjor, hadde jeg en drøm om at vi blant annet skulle arrangere separatutstillinger med fremtredende kunstnere. Og allerede i dag, mindre enn ett år etter at KunstStallen åpnet, er drømmen blitt virkelighet!

Til nå har vi arrangert konserter og foredrag, vi har hatt utstilling om kongelig hestehold – i tillegg til åpningsutstillingen, som var en bred mønstring av norsk samtidsgrafikk. I dag går vi altså et steg videre – og har åpnet rommet for Kjell Erik Killi-Olsens skulpturer. Mange av dem har vært ute på en farefull ferd i lastebil fra Trondhjem – og er nå takk og lov trygt plassert her i dette unike bygget!

Kjell Erik Killi-Olsens kunstnerskap og billedunivers har lenge fascinert meg. To opplevelser i møte med hans kunst har imidlertid brent seg spesielt fast i minnet. Det første er møtet med skulpturen «Mannen fra Havet» som står i Bø i Vesterålen, og er en del av Skulpturlandskap Nordland.

Denne slanke mannsfiguren i støpejern, over 4 meter høy, må være en fisker som skuer ut over havet mot sitt tidligere bosted Gaukværøy. Denne øya ble tvangsfraflyttet på 50 tallet.
Han står med en obelisk-formet krystall i hendene, som en offergave til sitt tidligere bosted og havet.

Skulpturen har en liten åpning, en nisje i ryggen, hvor hans kvinne er plassert. Hun som har tatt seg av familie og hjem, og som representerer den stedfaste, trygge arne for familien.

Myte og erindring, livsbetingelsene møtes her.
Skulpturen er spesielt vakker og vekker mange følelser.
Jeg valfarter hit hver gang jeg er i Nord!

En ytterligere øyeåpner til hans kunst fikk jeg under statsbesøk til Brasil i 2003, og utstillingen «Vestigia», på Pinacoteca do Estado i Sao Paulo. Her viste Kjell Erik Killi-Olsen store malerier med sterke kvinneskikkelser, som også gjorde et uutslettelig inntrykk i farger og form.

Det er derfor ingen til­feldighet at det nettopp er han som har blitt invitert til å stille ut når vi for første gang vier Dronning Sonja KunstStall til én enkelt kunstner.

Vi får her se skulpturer fra tidlig 1980‑tall og frem til i dag. Samtidig er det enkelte verk som er så ferske at de ikke har vært vist for publikum tidligere.

Jeg ser virkelig frem til denne mønstringen!

Hva vil disse noe un­derlige og usedvanlige skulpturene gjøre med dette spesielle utstillingsrommet? Og hva gjør historien som sitter i veggene og det gamle interiøret, med skulpturene?

En spesiell opplevelse synes jeg det har blitt!

En helt spesiell takk til Kjell Erik Killi-Olsen og hans team som med velvilje og entusiasme har gjort denne utstillingen mulig, og en stor takk til Karianne Ryen Eriksen, som har kuratert sammen med kunstneren. 

Jeg vil nå gi ordet videre til direktør ved KODE i Bergen, Petter Snare, som vil forestå den offisielle åpningen av utstillingen.

Igjen – varmt velkommen til Dronning Sonja KunstStall!

 

 

13.03.2018

To share this on Twitter or Facebook:

Share on Twitter Share on Facebook
Links