To main content

Kandelabre 1929

Et par kandelabre i sølv ble gitt i bryllupsgave til kronprins Olav og kronprinsesse Märtha fra Norges regjering i 1929. De seksarmede lysestakene er dekorert med fire sølvløver som holder hvert sitt skjold utført i emalje.

Skjoldene viser rikssymboler fra Norge, Sverige, Danmark og England. Dette markerer kronprinsparets slektstilknytning til europeiske kongehus.

Historikk

Kandelabrene ble overrakt brudeparet av daværende statsminister J. L. Mowinkel på vegne av Den norske regjering. Fra Det norske storting ble det ved samme anledning gitt en jardiniere med tilsvarende dekorelementer. Dermed kan gavene fra Storting og regjering benyttes samtidig ved oppdekning av kongelige festbord.

Stil

Kandelabrenes enkle og stramme uttrykk vitner om nye idealer i formgivningen. Funksjonalismen som ”den moderne tids stil” viser seg både i formen og i utsmykningen. De dekorative detaljene på kandelabrene er enkle og rasjonelle, fri for det man betraktet som overflødig dekor. Gavene fra Stortinget og regjeringen ble formgitt av en av Norges største gullsmeder, Jakob T. Prytz (1886-1962) for firmaet J. Tostrup.

Materiale

Sølv og emalje

Mål

Høyde: 46,5 cm

Inventarnummer: DKS.017122

 

04.06.2012

To share this on Twitter or Facebook:

Share on Twitter Share on Facebook
Links