To main content

Aftenlandskap

Bildet er malt av den norske malerinnen Kitty Kielland (1843-1914) og viser Stokkavannet i Stavanger etter solnedgang.

Maleriet var blant de første gavene som ble gitt til det nye norske kongeparet ved ankomsten i 1905, og det ble etter kort tid hengt opp i Dronning Mauds salong på Det kongelige slott. Motivet er hentet fra kunstnerens egne hjemtrakter.

Historikk

Maleriet var en gave til Dronning Maud i anledning hennes fødselsdag 26. november 1905. Samtidig var det også en velkomstgave til nasjonens nye Dronning ved ankomsten til Norge den 25. november samme år. For å gjøre den norske kongeboligen funksjonell og representativ hadde norske kvinner samlet seg om en nasjonal dugnadsinnsats for innkjøp av billedkunst og sølvgjenstander til kongeparet. På et skilt foran på rammen står det gravert: Til Norges Dronning fra Damer i Elverum 26de November 1905.

Kunstneren

Sommeren 1886 opphold Kitty Kielland seg på Fleskum gård i Bærum sammen med andre kjente malere som Christian Skredsvig, Erik Werenskiold, Eilif Peterssen, Gerhard Munthe og Harriet Backer. Sommeren på Fleskum markerer et nytt kapittel i norsk kunsthistorie, og deres kunst ble toneangivende for hele det kunstneriske miljø i Norge. ”Fleskummalerne” beveget seg bort fra realismens idealer og ville i stedet dyrke friluftsmaleriet og variasjonene i naturens stemninger.

Inngående studier av vannspeil dominerer i Kitty Kiellands bilder gjennom sommeren på Fleskum, og Aftenlandlandskap regnes som hovedverket innen denne motivkretsen. Kielland ble kritisert i sin samtid for dyrkelsen av det mørke og det melankolske. Maleriet er like fullt en troverdig stemningsskildring av det skiftende lysets innvirkning på naturen.

Materiale

Olje på lerret

Mål

115 x 120 cm.

Signatur

Kitty L Kielland / 1890


Inventarnummer: DKS. 001128
 

04.06.2012

To share this on Twitter or Facebook:

Share on Twitter Share on Facebook
Links