To main content

Statuer i Slottsparken

Det finnes syv statuer i Slottsparken. Den eldste er statuen av Kong Carl Johan fra 1875 og det nyeste tilskuddet er "Turdronningen" fra 2017. I tillegg kommer Prinsesse Ingrid Alexandras Skulpturpark, som er en egen del av parken.

Statuen av Hennes Majestet Dronning Sonja ble avduket på Dronningens 80-årsdag, 4. juli 2017, og er den nyeste av de faste statuene.

Statuen av Dronning Sonja

Statuen av Dronning Sonja står ved dammen Kongespeilet. Her er det den fjellglade «Turdronningen», som har fått sitt monument. Det finnes vel knapt en fjelltopp i kongeriket som Dronningen ikke har besteget. Statuen var da også en gave fra Den norske turistforening (DNT), i anledning Dronningens 80-årsdag.

Kronprinsen taler ved avdukingen av statuen. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix. Kunstneren Kirsten Kokkin har beskrevet statuen slik: Det er Hennes Majestet Dronning Sonja av Norge som sitter og ser opp mot Slottet, hun ser på sin gjerning. Hun har lagt ryggsekken som hun bærer ved sin side, hun har besteget nok en topp, overvunnet nok en utfordring og kan reflektere med tankene på flukt over Norges fjelltopper.

Kokkin har også laget en annen av parkens statuer, nemlig den av Kronprinsesse Märtha.

Prinsesse Ingrid Alexandras Skulpturpark

Prinsesse Ingrid Alexandras Skulpturpark ble åpnet 19. mai 2016, som et ledd i markeringen av jubileet Kongepar i 25 år. Både Kongeparet, Kronprinsparet, Prins Sverre Magnus og Prinsesse Astrid, fru Ferner, var til stede da Kongen og Prinsesse Ingrid Alexandra åpnet parken. 1 000 barnehagebarn var også invitert til åpningen, for dette er en skulpturpark av og for barn. 

Kanin i Trøbbel var den første skulpturen som ble avduket i Prinsesse Ingrid Alexandras Skulpturpark. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff

I dag omfatter parken 12 skulpturer, og de er omtalt på en egen side:

Prinsesse Ingrid Alexandras Skulpturpark

Statuen av Kong Carl Johan

I 1868 leverte Brynjulf Bergslien en skisse til konkurransen om en rytterstatue av Carl Johan. Kjente utenlandske billedhoggere hadde også meldt seg på i konkurransen, men opinionen var i mot at utlendinger skulle få oppdraget. Bergslien fikk derfor økonomisk støtte til å lage et større utkast. Det endte med at Bergslien fikk oppdraget med å lage den største enkeltskulptur i bronse som noen gang var blitt reist i Norge.

Statuen av Kong Carl Johan speider ut over gaten som bærer hans navn. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff.

Skulpturen ble støpt i København og avduket på Slottsplassen av Kong Oscar II 7. september 1875.

Statuen av Nils Henrik Abel

Gustav Vigelands monument over matematikeren Nils Henrik Abel (1802-1829) ble avduket 17. oktober 1908. Utkastet ble vist frem på Høstutstillingen allerede i 1904. I 1905 ble det bestemt at skulpturen skulle støpes i bronse. Modellen i leire skulle knuses når statuen var støpt, slik at verket aldri skulle kunne kopieres. Knusingen fant sted i høytidelige former da statuen var fullført.

Hvert år legger vinneren av Abelprisen ned blomster på Abelhaugen. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff.

Vigeland ønsket egentlig at statuen skulle plasseres midt på Universitetsplassen, men der stod allerede statuen av A. M. Schweigaard. Flere plasseringer ble diskutert, men i 1907 ble det besluttet av Slottsparken var stedet - i området som senere har fått navnet Abelhaugen. Bronseskulpturen ble plassert på en åtte meter høy granittsokkel, og hele monumentet er over 12 meter høyt.

Statuen av Camilla Collett

I 1902 utlyste Norsk Kvinnesaksforening en konkurranse om et monument over forfatterinnen og kvinnesaksforkjemperen Camilla Collett (1813-1895). Gustav Vigeland fikk oppdraget. Han utførte mer enn 100 tegninger og flere plastiske skisser før han fant fram til det som skulle bli den endelige statuen.

På hundreårsdagen for innføringen av kvinners stemmerett i Norge, la Dronning Sonja ned blomster ved statuen av kvinnesaksforkjemperen Camilla Collett. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff

Monumentet er kalt "I storm". En aldrende Camilla Collett står alene i den kalde vinden, og trekker sjalet tettere om skuldrene. Monumentet er støpt i bronse og ble avduket i 1911.

Statuen av Dronning Maud

Statuen av Dronning Maud står ved inngangen til Dronningparken, og ble laget av Ada Madsen (1917- 2009). Den ble avduket av Kong Olav V i 1959.

Ikke så lett å se på bakken, men ovenfra er det tydelig: Beplantingen bak Dronning Maud gir dronningen diadem og slør. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff

Foruten statuene av Dronning Maud i Oslo (granitt) og London (bronse), er Madsen blant annet kjent for Harriet Backer og Agathe Backer Grøndahl-gruppen som står i Holmestrand.

Statuen av Kronprinsesse Märtha

Statuen av Kronprinsesse Märtha står ved Gardevaktstuen på slottets nordside og er laget av Kirsten Kokkin (1951- ). Den var en gave fra Stortinget i anledning Kong Haralds 70-årsdag, og ble avduket av ham 21. februar 2007. En tilsvarende statue befinner seg på plenen foran ambassadørens residens i Washington D.C. – en hyllest til Kronprinsessens innsats for Norge i USA under 2. verdenskrig.

Det er plantet blomstrende kirsebær omkring statuen av Kronprinsesse Märtha. Stedet kalles "Kronprinsesse Märthas hage". Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff.

Kirsten Kokkin er kjent for sine vakre bronsefigurer, og betegnes ofte som "romantisk naturalist". Hun har selv sagt om statuen av Kronprinsessen at hun "forsøker å fange inn den modige, aktive, entusiastiske og besluttsomme Kronprinsessen, som alltid sto på for Norges sak. "

Kokkin er utdannet ved Konstakademien i Stockholm.

 - og rådyret i Dronningparken

Den minste skulpturen i Slottsparken er rådyret i bronse som til vanlig står på øya i dammen i Dronningparken. Det er laget av Arne N. Vigeland i 1953, og ble flyttet fra Bygdø Kongsgård etter kongeskiftet i 1991. For tiden befinner rådyret seg litt lenger opp i Dronningparken, fordi det pågår arbeider på øya.  Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff

Flere bilder av parkens statuer er samlet i et eget fotoalbum.

Fotoalbum om Slottsparkens statuer

 

 

09.08.2023

To share this on Twitter or Facebook:

Share on Twitter Share on Facebook
Facts

Facts about the Palace Park

Size: 200 decares
Contains approximately 1 000 trees.

Established as a consolidated park between 1824 and 1860. Parts of the Queen’s Park has served as a park since 1751.

The Palace Park has three ponds of approximately 5 200 square metres. They contain roughly five million litres of water.

 

 

Photo: Liv Osmundsen, the Royal Court
Facts

The Palace Park on Facebook

The Palace Park has its own Facebook page where you will find photographs of the park throughout the seasons, insight into the park’s history, and information about new plans and ongoing activities. The page is for everyone who enjoys the Palace Park or who is interested in learning how such a large city park is operated.

The page is in Norwegian.

Allium in the Queen's Park, Photo: Liv Osmundsen, the Royal Court
Facts

The Palace Park on Instagram

The Palace Park has its own Instagram, where you will find photographs of the park's trees and flowers. The page is for everyone who enjoys the Palace Park or appreciates trees and flowers in general. 

The page is in Norwegian.

Blooming cherry trees in "Crown Princess Märtha's Garden", Photo: Liv Osmundsen, the Royal Court