To main content

Åpnet "Drømmen om Norge"

Prinsesse Astrid, fru Ferner åpnet den nye utstillingen i KunstStallen i kveld. Den forteller historien om Kong Haakon og Dronning Maud gjennom fotografier, kunst og gjenstander fra De kongelige samlinger. Og foxtrot.

10.10.2019

Dronning Maud var svært glad i å danse. I dag åpnet Prinsesse Astrid, fru Ferner utstillingen til lyden av Dronning Mauds gamle favoritt: foxtrot.

Prinsesse Astrid sveivet i gang en av de gamle platespillerne - og åpnet med det høstens utstilling i Dronning Sonja KunstStall. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Gjestene fikk også se hvordan det skal gjøres:

Caroline Johnsen og Audun Kveberg viste gjestene foxtrot - en av Dronning Mauds favoritter. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff.

"Drømmen om Norge"

Mange hadde en drøm om Norge fram mot 1905. Gjennom fotografier, kunst og andre gjenstander forteller utstillingen historien om den danske prinsen og den engelske prinsessen som ble Norges nye kongepar i et selvstendig Norge i 1905. Vi følger dem helt fram Dronning Mauds død i 1938 og forlater Kong Haakon ved krigsutbruddet i 1940. 

Sjef for De kongelige samlinger, Sigurd Sverdrup Sandmo innleder om utstillingen. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Drømmen i dag

For mange lever Drømmen om Norge videre hos den enkelte. Iman Meskini, kjent for mange som Sana fra serien Skam, talte ved åpningen i dag og fortalte om sin drøm om Norge. 

- Min drøm om Norge er at vi skal klare å respektere hverandre uansett hva noen har på seg, uansett hvordan noen ser ut på utsiden og uansett hvordan noen føler seg på innsiden så lenge det ikke skader eller krenker noen. Vi er alle sammen forskjellige og unike på hver vår måte. Det er det som gjør oss sterke sammen, det er det som skaper et mangfold, sa Meskini. 

Iman Meskini fortalte om sin drøm om Norge. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff

Et mangfold av gjenstander 

De kongelige samlinger rommer flere hundre tusen små og store enkeltgjenstander. Her er kunstskatter og bruksgjenstander, ikoniske fotografier og levd liv. Utstillingen er en fortelling om det nye norske monarkiet fra 1905, sett gjennom en liten andel av de mange gjenstandene De kongelige samlinger rommer. Blant gjenstandene som vises fram, er noen av de fantastiske gavene det nye kongeparet mottok til kroningen i 1906.

En av fire identiske urner gitt til Dronning Maud ved kroningen i 1906. Foto: Kjartan Hauglid, Det Kongelige Hoff


Utstillingen åpner for publikum i morgen klokken og står fram til slutten av januar. Den vil være åpen fra onsdag til søndag, fra klokken 11.00 til 17.00. Det er omvisninger i utstillingen klokken 13.00 og klokken 15.00 - inkludert i billetten. 

 

Dronning Maud elsket å danse - blant annet foxtrot - noe gjestene fikk oppleve under kveldens åpning. Foto: Sara Svanemyr, Det kongelige hoff
Facts

Opening hours 2022

The exhibition Open Doors" is open Thursday - Sunday from 11:00 to 17:00 until 13 November.

Please note

The Queen Sonja Art Stable is a small venue and can not keep open when mounting new exhibitions. Changes in opening hours are announced on Facebook and here on Royalcourt.no.

Dronningen i Dronning Sonja KunstStall under monteringen av første utstilling. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff.
Facts

Tickets to the Art Stable

Tickets are available through Ticketmaster and at the door. 

  • Adults: NOK 125,-
  • Seniors/students: NOK 100,-
  • Children (6-17): NOK 60,-

  • Children under the age of 6 are admitted free of charge
  • Escorts of persons with disabilities are admitted free of charge

  • Groups up to 30 persons: 3 000
    For group tickets, please contact us at [email protected] or use the form (in Norwegian)
Queen Sonja Art Stable: Entrance from Parkveien. Photo: Nina Ilefeldt, The Royal Court

To share this on Twitter or Facebook:

Share on Twitter Share on Facebook