To main content

Kirsten Flagstad-året: Åpningshilsen

H.M. Dronningens hilsen ved åpningen av Kirsten Flagstad-året, Nationaltheateret, 18. april 2013.

Kjære alle sammen!

I år er det 100 år siden vår store sangkunstner Kirsten Flagstad debuterte - her i Nationaltheatret. Hun startet sin strålende karriere bare 18 år gammel i rollen som Nuri i operaen Lavlandet med åpningsfrasen «Da bin ich»: Her er jeg!

Og der var hun! - og vi hørte henne. Hun kom fra Strandstuen på Hamar – til hovedstaden og Nationaltheatret, hvor hun hadde flere roller den første tiden. Men som vi vet; det tok ikke lang tid før hun ble hørt langt utover landegrensene. «Die Flagstad» ble av mange kalt The voice of the century, og regnes ofte som en av de største Wagner-tolkerne. Å lese hennes livsløp er som å reise i operahistorien; Covent Garden, La Scala, Bayreuth og Metropolitan er noen av de store operahusene hvor hun sang.

Og hun har selvsagt satt spor etter seg også i Norge: Hun var vår første operasjef, og har rettmessig fått både et museum, en festival og en plass med statue oppkalt etter seg. Det synes jeg er imponerende for piken som hadde med seg strikketøyet sitt på scenen den første tiden av karrieren.

Etter debuten i Nationaltheatret utropte kapellmester Johan Halvorsen henne til «en av de få utvalgte». Og vi kan nikke samtykkende. Vi feirer en enestående karriere og et eventyrlig liv.

Jeg vil ikke unnlate å nevne at det er ekstra hyggelig å feire nok en kvinne som lot sin stemme høre - nå i året der kvinners stemmerett blir markert. Norge har hatt mange flotte foregangskvinner!

Det er en stor glede for meg å herved erklære Kirsten Flagstad-året 2013 for åpnet!


18.04.2013

To share this on Twitter or Facebook:

Share on Twitter Share on Facebook