To main content

Offisielt besøk til Finland: Tale i Helsinfors Rådhus

H.K.H. Kronprinsens tale under lunsjen på Helsingfors Rådhus i anledning offisielt besøk til Finland 22. - 23. oktober 2013.

Ordfører for Stadsfullmektige
Stadsdirektør
Ordfører for Stadsstyrelsen  

Kjære alle sammen

Først av alt har jeg lovet å hilse så mye fra Kronprinsessen, som er veldig lei seg for at hun måtte bli hjemme på grunn av sykdom. Selv om vi aller helst skulle vært her sammen, har jeg gledet meg til å komme tilbake til denne vakre byen, som i fjor feiret 200 år som hovedstad. Jeg er sikker på at det vil bli lærerike dager som vil gi meg en dypere forståelse av – og kunnskap om – vårt naboland.

Sist gang jeg var her, var for to år siden, da min gode venn professor Pekka Himanen arrangerte et TV-sendt Dignity Forum på Barona Arena – med blant andre Martti Ahtisaari og Desmond Tutu som øvrige deltakere

Å komme til Helsingfors føles derfor både kjent og hjemlig. Hjemlig fordi byen – både med sin arkitektur og beliggenhet – på mange måter minner om Oslo. Begge våre hovedsteder er havnebyer med en vakker skjærgård. Universitetsbygningen her i sentrum ligner dessuten veldig på slottet i min hjemby.  

De monumentale signalbyggene i Helsingfors er eksempler på fremragende arkitektur utført over et tidsspenn på 200 år. Carl Ludvig Engel, Eliel og Eero Saarinen, Alvar Aalto og nå ALA-arkitekter med det nye Centrumsbiblioteket, har alle bidratt til å gjøre Finland verdenskjent innen arkitektur. ALA-arkitekter ble også kjent i Norge da de tegnet det vakre kulturhuset Kilden, i Kronprinsessens fødeby Kristiansand.

Finland har dessuten noen av den vestlige verdens sterkeste varemerker innen design – som iittala og Marimekko. Det var i det hele tatt ingen tilfeldighet at Helsingfors ble utpekt til Verdens Design-hovedstad i 2012.  

Under besøket til skipsdesignfirmaet Aker Arctic senere i ettermiddag gleder jeg meg til å lære mer om hvordan finsk design og ekspertise har bidratt til å styrke Finland som skipsbyggernasjon. Årstidene her i Norden er preget av sterke klimatiske kontraster. Vår beliggenhet nord i Europa gjør at vi står overfor felles muligheter og utfordringer. Klima og miljø er del av de utfordringene vi må ta på alvor når vi åpner for større økonomisk aktivitet i våre nordområder. Det er viktig og verdifullt at Finland og Norge også på dét feltet har etablert et godt regionalt samarbeid innenfor arbeidsmarked, transport og kunnskapsforvaltning i nord. Jeg tror det er store muligheter for styrket samarbeid, også mellom andre deler av våre land.

Finland er kjent for høy kvalitet i skolen. Dette bekreftes jevnlig i internasjonale undersøkelser – og «Look to Finland» har blitt et begrep. Det blir derfor spennende å besøke Berghäll (eller Kallio) skole i morgen. Jeg håper at vi der får innblikk i hemmeligheten bak den finske suksessen. Både Helsingfors og Oslo er flerkulturelle storbyer der vi hele tiden må arbeide med å skape robuste samfunn som både er etnisk og sosialt mangfoldige. Jeg tror at noe av det aller viktigste for å lykkes som samfunn er å legge til rette for at barn og unge blir sett, får utfordringer og får brukt ressursene sine – så de ikke faller utenfor.  

Jeg ser frem til to spennende dager – og vil avslutte med å utbringe en skål for de gode forbindelsene mellom Finland og Norge!

Skål/Kippis!

22.10.2013

To share this on Twitter or Facebook:

Share on Twitter Share on Facebook