To main content

Statsbesøk til Finland: Lunsj i Helsingfors rådhus

H.M. Kongens tale under en offisiell lunsj i Helsingfors rådhus under Kongeparets statsbesøk til Finland 6. - 8. september 2016.

Kjære vertskap
Kjære presidentpar
Mine damer og herrer!

Dronningen og jeg kommer stadig tilbake til Helsingfors og blir like begeistret hver gang. Statsbesøk har vi vært på tre ganger; det første i forrige årtusen – i mars 1993. Vi var her også i juni 2007, og denne gangen er vi her i september. Årstidene – fra vår til tidlig høst – er nok helt tilfeldige. Ellers kunne de jo lett gitt assosiasjoner til vårt eget livsløp.

Felles for alle besøkene har vært den varme mottakelsen vi har fått i Helsingfors by og ikke minst her i Rådhuset. Vi er blitt bespist etter alle kunstens regler som under lunsjen her i dag.

Men det som likevel sitter aller sterkest igjen er vennligheten og den likefremme finske væremåten. Vi har vært på besøk hos gode naboer – og slik har vi også følt det.

Helsingfors har så mye å by på innen kunst, kultur og arkitektur – bare for å nevne noe. En usedvanlig vakker skjærgård som innbyr til båtsport, er heller ikke å forakte. Samtidig preges den finske hovedstaden av utvikling og fornyelse. Dronningen og jeg har derfor hver gang ønsket å rekke over mer. Kanskje det også er derfor vi stadig kommer tilbake.

Hjertelig takk for denne fine medaljen, for stor gjestfrihet og et velsmakende måltid!

 

 

06.09.2016

To share this on Twitter or Facebook:

Share on Twitter Share on Facebook