To main content

Dronningen får Dronning Sonja KunstStall i gave

H.M. Kongens tale i Den kongelige stall, 27. oktober 2016, da H.M. Dronning Sonja fikk overrakt det som skulle bli Dronning Sonja KunstStall i gave.

Kjære Sonja,

Norge har hatt to dronninger i moderne historie. Dronning Maud satte sitt preg – og etablerte denne stallen med tradisjon fra England. Blant hestene her i stallen fikk hun påfyll, dette var hennes sted for rekreasjon.

For deg – vår andre dronning – som nå snart har preget landet vårt gjennom 50 år, har kunsten vært den tilsvarende kilden til rekreasjon, kreativitet og et sted for nytt påfyll.

Gjennom alle disse årene har du vært landets fremste ambassadør for norsk kunst og kultur. Jeg er veldig stolt over og glad for at du i godt voksen alder også har fått utvikle deg selv som kunstner. I tillegg har du helt siden 1968 tatt på deg en viktig oppgave for landet med å sørge for bevaring og utvikling av kongelige eiendommer som de nasjonale kulturskattene de representerer – til glede for folket.

Men denne bygningen har du enda ikke fått gjort noe med. Til nå. Dronning Josephine har allerede fått sitt galleri på Oscarshall. Så nå synes jeg det er på tide at du får noe eget. Min gave til deg i anledning den store dagen din er at dette spennende lokalet skal etableres som Dronning Sonja KunstStall.

Stallen og Kunsten – som dere to dronningene, min bestemor og min kone, representerer – vil med dette møtes, til glede for mange. Du skal få skape det i din ånd, utvikle det til det galleriet du ønsker det skal bli. Vi har fått tillatelse til å åpne det for publikum med direkte inngang fra Parkveien, og det skal høre inn under Åpent Slott. Og det vil bli stående for fremtiden – lenge etter oss begge.

Etterpå kommer det noen hit og forteller deg om hvordan de vil bidra til å skape det stedet du ønsker deg, som en takk for alt du har gjort for kunst-Norge gjennom alle disse årene.

Så kjære Sonja, dette er ditt: Dronning Sonja KunstStall – og den vil åpne på bursdagen din 4. juli.

 

 

27.10.2016

To share this on Twitter or Facebook:

Share on Twitter Share on Facebook