To main content

Kronprinsparet 50 år: Kronprinsparets tale under feiringen

Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessens felles tale under Bakgårdsfest på Slottet 25. august 2023.

Kronprinsen:

Stortingspresident
Statsminister
Høyesterettsjustitiarius

Kjære alle sammen,

Så utrolig gøy at alle dere ville komme hit i kveld! Det har vi gledet oss skikkelig til. Og så må jeg si tusen takk til moren og faren min for at vi får lov til å arrangere denne bakgårdsfesten.

Da dere kom inn på Slottet for ikke så lenge siden og vi hilste på alle dere, var det veldig hyggelig å se så mange kjente ansikter. Noen av dere ser vi ofte, andre har vi ikke sett på mange år, og noen har vi ikke truffet før nå – men dere skal vi besøke neste uke, i alle fall noen av dere.

Dere bringer fram gode minner fra reiser rundt i landet, og dere minner oss om alt det fine vi har opplevd sammen gjennom mange år.

Nå vil vi gjerne fortelle litt om hva som gjør Norge til Norge for oss – og om hvorfor vi er så glade i landet vårt.

Mange sier at den vakre naturen er det beste ved Norge. At vi har tillit til hverandre. At vi er et litt reservert, men hyggelig folk som stort sett er greie med hverandre.

Og alt dette er jo sant. Men for å oppdage noe av det som gjør Norge virkelig vakkert for oss, må vi tett på menneskene. Gjerne på små steder.


Kronprinsessen:

Noe av det jeg fikk i gave da jeg giftet meg med Haakon, var å få reise rundt i landet og treffe mange av de fine folka som bor her.

Tidligere i år besøkte vi Kautokeino, der vi blant annet fikk møte Inga og familien hennes (og der fikk Haakon prøve seg som reingjeter!). Gjennom generasjoner har familien drevet med reindrift og duodji. Kunnskapen deres er bygget på gammel visdom, overført gjennom generasjoner. Den er bygget på respekt for alt levende. At man ikke skal ta med enn det vi har bruk for. At utestemme ikke betyr å snakke høyt, men lavt - for ikke å forstyrre.

Takk for at dere ville dele litt av livet deres med oss! Tusen takk!

Kronprinsen:

På Stord bor Henriette og Sigurd. For noen måneder siden fikk jeg besøke dere hjemme hos dere og hadde en veldig hyggelig middag sammen med dere og gutta deres. Etter en lang arbeidsdag på verft som har sysselsatt folk i området i mer enn hundre år, venter en del av livet deres som er minst like viktig for dem: Trenerjobben for Stord United, et håndballag som er et viktig bidrag til breddeidretten og aktivitetstilbudet på Stord. Henriette og Sigurd er opptatt av at alle skal kunne delta på aktiviteter som gir glede og mestring – selv om vi har ulike forutsetninger. Henriette har også et stort engasjement for at flere kvinner skal finne en plass innenfor elektrofag.

Mange mennesker er glade for at Sigurd og Henriette finnes i livene deres, og i nærmiljøet.

Kronprinsessen:

I Vinje i Telemark ligger Raulandsakademiet, som er en del av Universitetet i Sørøst-Norge. Og der holder de fine vevkjerringene til – Elin, Rita og Ann Mari som jeg har vært så heldig å få bli kjent med og lære av. De gir nytt liv til gammel håndverkskunnskap. Gjennom arbeidet deres ivaretar de kulturhistorie som handler om å skape – både til nytte og til glede.

Ting til å bruke, og som er vakre.
For vi trenger skjønnhet. Det har vi alltid gjort.
Og det krever tid og tålmodighet.  

I husflidslag rundt om i hele landet legges det ned tusenvis av frivillige timer som gjør at vi tar vare på de viktige håndverkstradisjonene i landet. Og ikke minst; som gjør livet mitt som 50-åring mye rikere.

Kronprinsen:

Noe av det som har vært aller mest meningsfylt for oss, har vært å få jobbe med ungdom. Gjennom Kronprinsparets Fond har vi vært så heldige å få følge mange unge gjennom livsreisene deres, gjennom gleder og utfordringer. På Ung Invest har vi møtt mange unge som har gjort inntrykk på oss – som Hassan, Tuva og Jan Iver, som er her i dag. Metoden ved Ung Invest – og lederskapet til varme, kloke Ingebjørg og hele gjengen hennes – handler om å stille nye spørsmål. I stedet for å spørre: Hvorfor kom du ikke på skolen i forrige uke? spør de: Hva var det som gjorde at du kom på skolen i dag? De fokuserer på styrker heller enn svakheter.

Jeg kan jo også nevne at etterpå skal vi spise is til kaken. Den er laget av Cousins - et annet prosjekt vi er så heldige å få samarbeide med i fondet. De gir mulighet til arbeidserfaring og norsk språklæring, eller som de selv sier: De «sandwicher» nye nordmenn inn i arbeidslivet.

Mange unge mennesker ville vært et helt annet sted i livet i dag uten alt det gode arbeidet som legges ned for unge landet rundt.

Kronprinsessen:

Et av de fine minnene vi har som familie, er fra en tur til Galdhøpiggen i regi av Røde Kors for 12 år siden. Alle tre barna var med, Magnus i bæremeis. Det jeg aldri glemmer, er hvordan lille Ingrid som da var 6 år gikk og pratet i ett sett med Røde Kors' president Sven Mollekleiv – om klima og miljø.

Der hadde de en samtale om dette som varte fra toppen til bunnen av Norges høyeste fjell.

Det at frivillige i Røde Kors arrangerer turer som Til Topps der de også får med seg mennesker som ikke er så vant til å gå på tur, er noe av det vi er så glad i med Norge. For oss ble dette – og møtet mellom Ingrid og deg, Sven, – et minne for livet.

Kronprinsen:

Neste uke gleder vi oss til å reise til Træna, hvor vi blant annet skal besøke Albert og Nina; to av ildsjelene som bærer det lille samfunnet ute i havgapet.

To andre vi setter veldig pris på, er Torill og Halvor som driver nærbutikken i Uvdal. Vi synes det er så hyggelig at dere er her i dag. Med lun varme tilbyr de det som trengs for et etterlengtet hytteopphold – og vi kan lande, i oss selv og i fjellet.

Mennesker som Albert og Nina, Torill og Halvor bidrar til at livet går i hop for folk i hver lille krik og krok av landet vårt. Takk for det dere er og gjør!

Kronprinsessen:

Gjennom mange år har jeg jobbet med hiv- og aidsspørsmål – både her hjemme og internasjonalt. Helt fra jeg begynte med dette arbeidet har vår kjære Sigrun vært der ved min side som en faglig og menneskelig støtte.

Sigrun, vi har opplevd mye sammen. På internasjonale aidskonferanser og på besøk rundt i verden har vi jobbet for at unge og direkte berørte skulle få en sterkere stemme i arbeidet.

Jeg er utrolig stolt av at Norge gjennom så mange år hadde en så varm, klok og kunnskapsrik aidsambassadør som deg. Takk, Sigrun – for den kraften du har vært i det internasjonale aidsarbeidet.

Kronprinsen:

Så zoomer vi inn på den fine hovedstaden vår. Med øyer, fjordferger og trikker som lett tar folk ut i naturen. Hvor det geografiske sentrumet ligger i Nordmarka. En storby som består av massevis av små nærmiljø der folk tar vare på hverandre.

I denne byen lever tusenvis av ungdommer livene sine med musikk, idrett og aktiviteter.

På Fellesverket til Røde Kors treffer vi Castro. Han har gjennom mange år dyrket fram unge musikktalenter – og som bidrar til å skape en tryggere og mer meningsfull hverdag for ungdom fra hele byen.

Vi alle vinner på at alle føler tilhørighet. Det skaper en positiv kjedereaksjon at vi vil hverandre vel. Byen vår er et bedre sted med folk som Castro og gjengen hans.

Kronprinsessen:

Og her er vi nå. Sammen med alle dere flotte gjestene våre. Og i tillegg til dem vi har fortalt om, er det flere hundre andre som vi godt kunne ha trukket fram. Med sin egen historie og sin unike måte å prege Norge på.

Kronprinsen:

For det som virkelig er vakkert ved Norge er å vite at vi kunne stått her hele kvelden og fortalt historier som disse. Om mennesker som skaper dette landet i kraft av den de er, det de gjør og det de betyr for andre.

Mange av dere som er her i dag har vi møtt på reiser rundt i landet gjennom de årene vi har vært kronprinspar. Som har blitt 22 år – akkurat i dag. Det er bryllupsdag.

Kronprinsessen:

Gjennom alle disse 22 årene har vi vært så heldige å få bli kjent med små og store steder over hele landet og møtt mennesker som er med på å gjøre Norge til Norge. Som har fylt det med liv og initiativ, utholdenhet og vilje, håp og drømmer. Mennesker som gjør landet vårt til et godt sted å leve.

Det er nok å bare være den man er. Og å ville noe godt rundt seg.
Det er viktig å huske på for alle.

Vi føler oss heldige.
Takk for at dere ville komme og feire sammen med oss. Feire Norge. Feire det vi har skapt sammen. Feire det vi kan være for hverandre, og for landet vårt. 

Kronprinsen:

Tusen takk.

25.08.2023

To share this on Twitter or Facebook:

Share on Twitter Share on Facebook