To main content

Kronprinsparet 50 år: Dronningens velkomsttale

H.M. Dronningen ønsker velkommen til Bakgårdsfest på Slottet i anledning Kronprinsparets 50-årsdager, 25. august 2023.

Stortingspresident, Statsminister, Høyesterettsjustitiarius,
Kjære familie,

Kjære alle sammen,


Velkommen til oss! Velkommen til Bakgårdsfest på Slottet – noe helt nytt som vi aldri tidligere har prøvd!

Men vi sier som Pippi Langstrømpe visstnok ikke har sagt:
Dette har vi aldri gjort før, så det klarer vi helt sikkert fint!
Én ting er i hvert fall sikkert: Vi er alle vitne til en historisk begivenhet her i aften!

Hver og en må finne sin måte å feire livets milepæler på som passer akkurat for dem. Og nå når vårt kjære kronprinspar – Haakon og Mette-Marit – begge har fylt 50 år, valgte de også sin egen måte.

De ønsket å bruke jubileumsåret sitt til å reise rundt i Norge og besøke steder, mennesker og miljøer de setter pris på.

Dessuten ville de gjerne ha en fest på Slottet som ikke var helt «slottsk». Derfor har vi, som dere skjønner, skapt for første gang en bakgårdsfest – helt i Kronprinsparets ånd!

Som dere ser, har vi hentet frem de utroligste ting fra våre gjemmer: Gamle surfebrett og sykler, til og med Kronprinsens første elektriske bil fra 2003!

Har ikke bakgården blitt fin?

Her har våre dyktige medarbeidere tenkt og planlagt i trekvart år! De har lurt på hvorledes skal vi løse denne oppgaven? Hva trengs, hva koster det? Detaljer er diskutert med omhu – alt fra duker og servise, blomster og dekor – til innhold, program og gjesteliste.

Det har vært som en maurtue her denne uken. Alle har deltatt – hver avdeling på Slottet med sin ekspertise har tatt del i denne spennende utfordringen. Sammen har vi på Slottet skapt denne aftenen som en gave til Kronprinsparet og våre gjester.

Fortjener det en applaus..?

Det aller viktigste for Kronprinsparet var å bruke denne anledningen til å feire landet vårt – sammen med mennesker fra hele Norge. Altså dere.

Dere kjære gjester har kommet fra alle fylker, med fly eller buss, bil eller tog. Noen har spasert, andre har reist langt. Sammen representerer dere Norge i miniatyr!

Jeg vet at Kronprinsparet er opptatt av at dette ikke skal være en fest med fokus rettet mot dem, men der vi heller feirer hverandre og det som samler oss – nemlig fellesskapet. Allikevel – som mor og svigermor må jeg få benytte anledningen til å si noen få ord…

I vår familie både lever og arbeider vi nært sammen. Kongen og jeg er dypt takknemlige for den støtten Kronprinsparet er for oss, og for det fortrolige forholdet oss imellom. Vi har alle vår egenart, som jeg opplever vi respekterer hverandre for.

Jeg er imponert over hvorledes dere «unge» har funnet deres egen vei, og takknemlig for alt dere betyr – både for oss i familien, og for alle dem dere møter gjennom arbeidet deres. Både her i Norge og i utlandet.

Samtidig som dere har arbeidet med viktige temaer som psykisk helse, ungdom, entreprenørskap, internasjonal utvikling, unges leselyst – og nå også veving – har dere klart å skape et trygt, godt og åpent hjem for barna – og vennene deres.

Dette vil Magnus, Ingrid og Marius alltid ha med seg som en god ballast i livet.

Kjære Haakon og kjære Mette-Marit, gratulerer med jubileet deres, og takk for at dere ville inkludere så mange i en feiring som favner oss alle.

Jeg håper vi får en uforglemmelig, historisk aften – i selskap med både nye og gamle bekjentskaper, og forhåpentligvis med noen hyggelige overraskelser underveis!


Kjære gjester, velkommen til oss, og velkommen til feiringen av alt det vi har sammen – nemlig fellesskapet vårt.

 

25.08.2023

To share this on Twitter or Facebook:

Share on Twitter Share on Facebook