To main content

Åpningen av Festspillene i Bergen 2007 (tale)

H.M. Kongens tale ved åpningen av Festspillene i Bergen 2007.

Statsråd,
Fylkesmann,
Ordfører,
Kjære Festspillvenner,

Edvard Grieg uttrykte en gang: ”Å ha evnen til å trekke seg inn i seg selv og glemme alt omkring seg; - kun det, tror jeg er betingelsen for å kunne frembringe noe skjønt. Det er mystikk.”

For 55. gang inviterer Bergen til Festspill. Nok en gang skal vi være vitne til musikkens og kunstens skjønnhet og mystikk. Nok en gang skal byen være arena når noen av vår tids fremste kunstnere setter hverandre stevne.

Ethvert festspill bringer noe helt nytt med seg. Forventningsfulle går vi til konsertsalene, utstillingene og teaterrommene. Kanskje vil akkurat denne kunstopplevelsen utfordre oss, - kanskje gi oss ny innsikt? Det er denne unike muligheten Bergen byr på gjennom disse intense dagene: - Anledningen til å glemme alt omkring seg, tre ut av hverdagen og inn i kunsten. Det er muligheten for slike dypdykk i kunsten som gjør Festspillene til en spesiell begivenhet både for oss som er publikum og for kunstnerne.

Vi er samlet i Grieghallen, byens storslagne konserthus, som bærer Edvard Griegs navn. I år markerer vi at det er hundre år siden komponisten gikk bort. Festspillene i Bergen er uløselig knyttet til Edvard Grieg – og på mange måter er han også en forutsetning for at vi har dette årlige høydepunktet i Bergen. Fanny Elstads idé om å etablere Internasjonale Festspill etter modell av Festspillene i Salzburg, ble en realitet nettopp på grunn av byens nære tilknytning til Grieg. Hans hjem på Troldhaugen er fortsatt en av verdens mest minneverdige konsertarenaer og komponistmuseer.

Edvard Grieg var spesielt opptatt av den nye musikken og det som rørte seg blant de unge. Når samtidsmusikken gis så stor plass i årets program, skjer det derfor i den store komponistens ånd. Ønsket om å sidestille den nye og den historiske musikken viser seg allerede i åpningskonserten i kveld, da vi kan se frem til en urfremførelse av Bent Sørensens verk Exit Music.

På Edvard Griegs tid var Bergen en sydende europeisk småby. Gjennom sin Hansa-fortid hadde byen opparbeidet nære forbindelser til Europa, noe som gjorde Bergen til den eneste norske by med et visst kontinentalt preg. Borgerskapet la stor vekt på musikk og andre kunstformer, og Edvard Griegs foreldre var aktive i Musikkselskapet Harmonien. Det samme orkesteret, med røtter tilbake til 1765, spiller fortsatt en betydelig rolle – og er uløselig knyttet til Festspillenes profil. På samme måte som Edvard Grieg, Ole Bull, Henrik Ibsen, Harald Sæverud og Jon Fosse er det. Alle sammen internasjonale størrelser med personlig tilknytning til byen.

Det internasjonale og det lokale går hånd i hånd når Festspillene presenterer sitt program. Lokale institusjoner som Carte Blanche, Jo Strömgren kompani, Transiteatret Bergen, sammensatte barnekor fra regionen, Bergen operakor og Bergen Filharmoniske Orkester, står side om side med tilreisende, berømte stjerner. Det er her Festspillene har sin posisjon, mellom det internasjonale og det lokale, - mellom tradisjon og nyskapning.

Også Festspillenes uteprogram, OiOi-festivalen, gir unike kunstopplevelser. Utenfor de store kulturarenaer, i gater og fra byens hustak kan publikum glede seg over et mangfold av ulike uttrykksformer. Et godt eksempel på dette var Brann-supporternes rockekonsert og de 400 barna som sang stev i Johanneskirketrappen i fjor.

I Bergen blir man festspillpublikum enten man vil eller ikke. I år er noen blitt det fordi de tilfeldigvis har navnet sitt på en side i telefonkatalogen, som arrangørene har revet ut. Disse får en gratis konsert med kjente kunstnere. Da det for en knapp måned siden ble arrangert Festspillvorspill for studentene i byen, var det også med samme utgangspunkt: Alle kan bli festspillpublikum!

Det var slik Grieg også ønsket at musikken og kunsten skulle være. I et intervju uttalte han en gang: ”Mens kunstnere som Bach og Beethoven bygde kirker og templer på høydene, ville jeg bygge boliger for menneskene, der de kunne føle seg hjemme og bli lykkelige”.

Kanskje vil årets festspill også bidra til at noen føler seg hjemme og blir lykkelige. Jeg ønsker i alle fall lykke til med alt som skal skje de neste dagene, - og erklærer herved de 55. Festspill i Bergen for åpnet!

23.05.2007

To share this on Twitter or Facebook:

Share on Twitter Share on Facebook