To main content

Statsbesøk til Tyskland: Tale ved lunsj i Düsseldorf

H.M. Kongens tale under offisiell lunsj med delstatspresident Rüttgers, Düsseldorf, under statsbesøk til Tyskland, oktober 2007.

Herr Delstatspresident,
Fru Rüttgers,
Eksellenser,
Mine damer og herrer,

Dronningen og jeg setter stor pris på å være tilbake i Nordrhein-Westfalen. Igjen er vi tatt i mot med mye varme og vennlighet. Vi har gode minner fra våre tidligere besøk i Bonn og Düsseldorf, og vi ser frem til å bli oppdatert på utviklingen i denne folkerike delstaten.

På mange måter befinner vi oss i industrinasjonen Tysklands økonomiske hjerte. Etter å ha opplevd landskapet ved Rhinen og Ruhrs bredder i tre ulike tiår, kan jeg personlig bevitne at ”Das Land von Kohle und Stahl” har mye å lære bort når det gjelder kunnskap om overgang fra klassisk industrialder til moderne, miljøvennlig produksjon.

Klima og miljø står øverst både på den globale og tysk-norske dagsorden. Klima og miljø er også valgt som tema for seminaret som jeg har gleden av å åpne senere i dag. Som en naturlig oppfølging av energitemaet vil jeg med stor interesse åpne Statkrafts nye gasskraftverk i Hürth Knapsack. Verket er utstyrt med tysk høyteknologi, slik mange av våre olje- og gassinstallasjoner er i Norge.

Tyskland og denne regionen har virket som en magnet på mange nordmenn på grunn av sin posisjon innen vitenskap, kultur og økonomi. Gjennom tidene har nordmenn studert ingeniørfag i Tyskland og bidratt til at Norge bygget seg opp og inn i industri- og teknologialderen. Noen av våre fremste nasjonalromantiske kunstmalere, som Adolph Tidemand og Hans Gude, hadde sitt virke her i byen i flere tiår, og fortsatt trekkes unge norske kunstnere mot Kunstakademie Düsseldorf.

Markante verdensstørrelser som Ludwig van Beethoven, Heinrich Heine og Ludwig Mies van der Rohe ble fostret i denne delstaten, og mange flere kunne vært nevnt.

Dronningen vil få oppleve noen smakebiter av god europeisk design i Essen senere i dag. Hun ser også frem til å besøke det første norsk-tyske ungdomsforum som gjennomføres i Zeche Zollverein. På forumet vil ungdommene få god anledning til å diskutere med hverandre viktige spørsmål innen energi, klima og miljø. Temaene opptar dem og de er viktige for den fremtiden som er deres. Vi er overbevist om at prosjektet vil bety mye for den videre fordypningen av det allerede utmerkede forholdet mellom våre to land.

La meg til slutt få heve glasset og utbringe en skål for Nordrhein-Westfalens Delstatspresident og fru Rüttgers, og for det gode forholdet mellom våre land.

17.10.2007

To share this on Twitter or Facebook:

Share on Twitter Share on Facebook