To main content

Offisielt besøk til Chile: Tale til nordmenn i Chile

H.K.H. Kronprinsens tale til den norske kolonien i Santiago under offisielt besøk i Chile, januar 2008.

Kjære nordmenn i Chile,

Først vil jeg overbringe varme hilsener fra Kronprinsessen, som dessverre ikke kunne være sammen med oss her i dag.

”Hvorfor skal jeg velge?”
Dette sa norsk-chileneren Pedro Carmona-Alvarez i et intervju. Han er forfatter og musiker bosatt i Bergen, og er – som dere - en av alle dem som danner fundamentet i samholdet mellom Norge og Chile.

Det er en berikelse å ha flere kulturer som del av sin identitet. Det har gjort Norge godt å få den latinamerikanske innsprøytingen som chilenerne har gitt oss. Det trauste norske trenger litt påvirkning fra tid til annen. Dessuten har det gitt mange nordmenn kunnskap om og interesse for et spennende latinamerikansk land på andre siden av kloden. Våre to land har dessuten mye felles – som vakker, kontrastfylt natur, med fjorder, høye fjell og en lang kystlinje. Samtidig har nok Chile et klima som mange nordmenn ville foretrekke fremfor vårt eget.

Jeg er nå i ferd med å avslutte mitt fire dagers offisielle besøk her i Chile. Det har vært spennende og innholdsrike dager. Jeg har lært om mange sider ved det chilenske samfunnet og de omfattende norsk-chilenske forbindelsene, blant annet innenfor næringsliv, forskning, fiskeoppdrett, kultur og historie.

Et spesielt sterkt inntrykk gjorde omvisning i Fredsparken, Villa Grimaldi, på meg. Det gir ettertanke at presidenten som tok i mot meg i presidentpalasset selv satt fengslet her for bare noen tiår siden. Dette gav meg et lite innblikk i kompleksitetene som chilenere i dagens Chile må forholde seg til.

Jeg har gledet meg til møtet her med dere. For drøye 40 år siden møtte også min bestefar - Kong Olav - den norske kolonien i Santiago, her i den norske residensen. Såvidt jeg forstår er det noen til stede her idag som også deltok på mottagelsen i 1967!

Den norske kolonien i Chile er ryggraden i forbindelsene med Norge og levendegjør de tette bånd som eksisterer mellom Chile og Norge på så mange områder. Dere er alle representanter for Norge og helt sentrale i å videreformidle alt hva Norge står for i deres daglige virke.

Avslutningsvis vil jeg komme tilbake til Carmona-Alvarez. Spørsmålet hans ”Hvorfor skal jeg velge?” var svar til en journalist som lurte på om han, hvis han måtte velge, ville prioritere litteraturen eller musikken. Men svaret passer godt også i denne to-kulturelle sammenhengen. Man kan selvfølgelig være begge deler uten å måtte velge eller prioritere den ene framfor den andre.

Jeg ønsker dere alt godt i det viktige arbeid dere gjør med å forsterke og utdype båndene mellom våre to land. Jeg ber dere alle være med når jeg nå utbringer en skål for vennskapet mellom Chile og Norge.

Skål, Salud!

26.01.2008

To share this on Twitter or Facebook:

Share on Twitter Share on Facebook